Terug

Wij zijn (deels) op vakantie, levertijden zijn langer en bepaalde dagen zijn wij gesloten. Klik voor meer informatie.

Een schilderij restaureren? Dit kunnen wij voor je betekenen

  • 17 / 04 / 2024 0
Een schilderij restaureren? Dit kunnen wij voor je betekenen

Zitten er barsten (craquelé) in jouw schilderij of is de vernis laag vergeeld door de jaren door rook van sigaren of sigaretten? Misschien is het doek waar het schilderij op gemaakt is flinterdun of bevat het doek scheuren? Het is dan een idee om te kijken naar het laten restaureren van het kunstwerk, in dit artikel leg ik je uit hoe restaureren in zijn gang gaat. Schilderijen kunnen op meerdere vlakken opgeknapt worden en vaak is een combinatie van oplossingen nodig om het schilderij weer tientallen jaren mee te laten gaan.

Kom langs met het kunstwerk voor het beste advies

In dit artikel benoem ik een aantal punten en mankementen op en de daarbij bijbehorende oplossingen die wij aanbieden. Om je het beste van dienst te zijn is het een idee om het schilderij mee te nemen naar onze winkel en lijstenmakerij in Nijverdal zodat onze professionels ernaar kunnen kijken, vrijblijvend een prijs-indicatie kunnen doen en samen een plan maken.

 

Craquelé (barsten) in de verf laag

Kleine barsten in de verflagen ontstaan door verschillende oorzaken, het kan zijn dat de kunstenaar toen die tijd gebruikt maakte van een verkeerde combinatie van pigmenten en oliën op verschillende plekken of verschillende lagen in het schilderij. Hierdoor kan het zijn dat een bepaald gedeelte verf op het doek langzamer droogt dan een laag die er later overheen gebracht is, hierdoor hecht de bovenlaag slecht en krijg je barsten. Het kan ook zijn dat de ondergrond slap is en geen sterke basis bied voor het kunstwerk. Bij het restaureren van craquelé wordt de benodigde verf gemengd en de craquelé ingevuld met een sterke, duurzame verf.

 

Vergeelde vernis en het schilderij schoonmaken

De vernissen die vroeger aangebracht werden op olieverf schilderijen hebben de mogelijkheid om te vergelen, moderne olieverf vernissen van bijvoorbeeld Talens zijn bijna niet vergelend. Vaak werd er vroeger ook gerookt in een ruimte waar een schilderij hing, deze rook zorgt ervoor dat de vernis laag van het schilderij snel verkleurd en geel wordt. Wij kunnen vernis en opgebouwd vuil verwijderen in meerdere gradaties, denk hierbij aan een zacht schoonmaakmiddel tot een sterker mengsel dat de vernis laag en het vuil compleet weg haalt, waarna er een nieuwe vernis laag aangebracht wordt. Bij een sterker mengsel is het aan te raden om het doek te verstevigen, dit brengt ons bij het volgende punt.

 

Een kwetsbaar doek? Dan is verdoeken aan te raden

Vroeger waren er veel kunstenaars die niet genoeg geld hadden om het mooiste linnen of katoen aan te schaffen, daardoor zijn er veel mooie werken gemaakt op dunne, kwetsbare doeken die daardoor makkelijk beschadigen. Wij kunnen het doek verdoeken, wat betekent dat er een nieuw stuk linnen achter het bestaande doek gelijmd wordt. Dit verhoogt de duurzaamheid van het doek aanzienlijk en daardoor is de rest van het schilderij makkelijker te restaureren. Door het verdoeken van het schilderij gaat het schilderij weer tientallen jaren makkelijk mee. Bij het verdoeken wordt er ook een nieuw spieraam aangebracht indien dat nodig is, dit spieraam kan in een bruinige tint gelakt worden om het spieraam een authentieke, vintage look te geven. In onderstaande afbeelding zie je aan de linker kant een verdoekt schilderij met een nieuwe dikke laag linnen en een nieuw spieraam en aan de rechterkant een kwetsbaar oud en nog te verdoeken schilderij met oude latten.

 

En dan een nieuwe lijst eromheen

Naast de restauratie kunnen we natuurlijk ook samen kijken naar een passende lijst! In ons assortiment zitten vele soorten, maten en prijs-klasses. In onderstaand voorbeeld zie je een schilderij dat volledig opgeknapt is voor een klant met ook een nieuwe passende klassieke lijst.

 

De koffie staat klaar!

Benieuwd wat de beste aanpak is voor jouw schilderij? Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn is het een idee om bij ons langs te komen met het werk, je hoeft geen afspraak te maken en je kunt tijdens openingstijden bij ons langskomen, de koffie staat klaar!

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »