Terug

Alle verdunners en mediums voor olieverf

Alle verdunners en mediums voor olieverf

Wat is een medium?

Een medium is een mengsel/substantie die je toe kunt voegen aan jouw olieverf. Een medium heeft invloed op de volgende kwaliteiten van de verf: droogtijdglansgraadvloeibaarheid en viscositeit (verdikking)

Onze aanraders (voor beginners)

Het Talens sneldrogend schildermedium is een goed traditioneel medium dat ideaal is voor de meeste manieren van schilderen, het medium versterkt glans, versnelt het drogen en maakt de verf wat vloeibaarder zodat je er makkelijker mee kunt werken. Heb je liever dat de verf wat langer nat blijft? Dan is het normale Talens medium een optie.

De Liquin Original is een ander medium dat zeer makkelijk in gebruik is, het versnelt het drogen en creëert glans. Het voordeel van Liquin is dat je de 'vet over mager' kunt negeren, meer informatie daarover kun je onderaan dit artikel vinden.

Tip: kies voor elke laag een afzonderlijk medium! elk medium heeft een andere glansgraad, indien je een vlak met Liquin schildert en het andere vlak met een normaal schildermedium dan ontstaat er glans verschil en dat kan tegenvallen!

Mediums voor gevorderden

Net zoals de oude meesters kun je jouw eigen medium samenstellen! Dit is vaak een combinatie van verschillende middelen als lijnolie, venetiaanse terpentijn, standolie enzovoort in combinatie met bijvoorbeeld een verdunner. Het is leuk om een eigen medium te maken en er zijn verschillende recepten voor, het aanschaffen van een kant en klaar medium uit deze categorie is wel veel makkelijker!

De 'vet over mager' regel

Het is belangrijk dat je een olieverf schilderij goed opbouwt, elke volgende laag moet 'vetter' zijn dan de vorige (deze regel geldt niet voor de Liquin mediums). Als je bijvoorbeeld eerst een dikke impasto-laag (dikke laag olieverf) aanbrengt en hier vervolgens overheen schildert met een dun laagje olie met een beetje medium dan is de kans zeer groot dat er craquelé ontstaat (de laag gaat barsten). Als je een schilderij rustig opbouwt en elke laag wat vetter/dikker schildert met de verdikte, impasto lagen op het laatst dan is de kans zeer laag dat er barstjes ontstaan!

Voorbeeldtechnieken:

Stap 1: Begin met een laag van acrylverf of sterk verdunde olieverf met terpentine op een geprepareerd doek of paneel. Onze voorkeur gaat uit naar acrylverf (met water) om de schadelijke dampen van terpentine over te slaan. (Cobra watervermengbare olieverf mag niet over acrylverf geschilderd worden.) Een gekleurd doek werkt fijner dan een intimiderend wit doek! Je kunt het beste op een neutrale of warme neutrale tint beginnen, denk hierbij aan iets gebrande omber/gebrande sienna gemengd met wat witte verf, maar dit is natuurlijk persoonlijk!

Stap 2: Schets vervolgens met houtskool (werkt lekker snel) een grafiet potlood, of verdunde olieverf zelf een schets op jouw werk, de schets kun je eventueel fixeren (vastzetten) met een fixatief spuitbus zodat de houtskool niet gaat mengen met de later aangebrachte verf.

Stap 3: Begin aan de eerste echte schilderlaag, voeg iets medium toe aan de verf en vul de vlakken van het schilderij in ('blocking in') (of ga gelijk een stap verder en maak het schilderij als een kleurplaat in één laag af)

Stap 4: bouw de lagen verder op of begin aan de afwerking (de puntjes op de i), gebruik in elke laag iets meer medium, indien je graag dik schildert dan kun je dat beter op de laatste laag doen.

Stap 5: wacht een maand tot het schilderij handdroog is en breng een tijdelijk (retoucheer) vernis aan of wacht een half jaar/jaar en breng een slotvernis aan.

Schildertips

Tip 1: Als je verder gaat met een olieverf schilderij dan kan het zijn dat de verf mat ingeschoten is, dit creëert problemen voor het oog door de glans verschillen. Een retoucheervernis is hier handig bij. (let er wel op dat de laag handdroog moet zijn, anders gaat de verf uitlopen!)

Tip 2: Heb je een foutje gemaakt en wil je de verf verwijderen van het schilderij? Breng een beetje terpentijn aan om de verf op te lossen en veeg het weg met een servetje.

Tip 3: Maak jouw penselen schoon met terpentine/terpentijn en vervolgens met wat groen wasmiddel of onze cobra olieverf zeep! Zo blijven ze het langste mooi!

Lees meerSluiten

Filters

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »