Terug

De levertijd kan langer zijn - Klik voor meer informatie

Alle verdunners en mediums voor olieverf

Alle verdunners en mediums voor olieverf

Wat is een medium?

Een medium is een mengsel/substantie die je toe kunt voegen aan jouw olieverf. Een medium heeft invloed op de volgende kwaliteiten van de verf: droogtijdglansgraadvloeibaarheid en viscositeit (verdikking)

Onze aanraders (voor beginners)

Het Talens sneldrogend schildermedium is een goed traditioneel medium dat ideaal is voor de meeste manieren van schilderen, het medium versterkt glans, versnelt het drogen en maakt de verf wat vloeibaarder zodat je er makkelijker mee kunt werken. Heb je liever dat de verf wat langer nat blijft? Dan is het normale Talens medium een optie.

De Liquin Original is een ander medium dat zeer makkelijk in gebruik is, het versnelt het drogen en creëert glans.

Mediums voor gevorderden

Net zoals de oude meesters kun je jouw eigen medium samenstellen, dit is vaak een combinatie van verschillende middelen als lijnolie, venetiaanse terpentijn, standolie enzovoort in combinatie met bijvoorbeeld een verdunner. Het is leuk om een eigen medium te maken en er zijn verschillende recepten voor, het aanschaffen van een kant en klaar medium uit deze categorie is wel veel makkelijker!

De 'vet over mager' regel

Het is belangrijk dat je een olieverf schilderij goed opbouwt, elke volgende laag moet vetter zijn dan de vorige (deze regel geldt niet voor de Liquin mediums). Elke nieuwe laag moet ook langzamer drogen dan de vorige, als een laag eerder droog is dan de laag die zich daaronder bevindt dan ontstaat er craquelé (de laag gaat barsten). Hoe minder vet een laag is, hoe sneller hij droogt.

Voorbeeldtechnieken:

Stap 1: Begin met een laag van acrylverf of sterk verdunde olieverf met terpentine op een geprepareerd doek of paneel. Onze voorkeur gaat uit naar acrylverf (met water) om de schadelijke dampen van terpentine over te slaan. (Cobra watervermengbare olieverf mag niet over acrylverf geschilderd worden.)

Stap 2: Schets vervolgens met houtskool (werkt lekker snel) een grafiet potlood, of verdunde olieverf zelf een schets op jouw werk, de schets kun je eventueel fixeren (vastzetten) met een fixatief spuitbus zodat de houtskool niet gaat mengen met de later aangebrachte verf.

Stap 3: Begin aan de eerste echte schilderlaag, voeg iets medium toe aan de verf en vul de vlakken van het schilderij in ('blocking in') (of ga gelijk een stap verder en maak het schilderij als een kleurplaat in een laag af)

Stap 4: bouw de lagen verder op of begin aan de afwerking (de puntjes op de i), gebruik in elke laag iets meer medium.

Stap 5: wacht een maand tot het schilderij handdroog is en breng een tijdelijk (retoucheer) vernis aan of wacht een jaar en breng een slotvernis aan.

Schildertips

Tip 1: Als je verder gaat met een olieverf schilderij dan kan het zijn dat de verf mat ingeschoten is, dit creëert problemen voor het oog door de glans verschillen. Een retoucheervernis is hier handig bij. (let er wel op dat de laag handdroog moet zijn, anders gaat de verf uitlopen!)

Tip 2: Heb je een foutje gemaakt en wil je de verf verwijderen van het schilderij? Breng een beetje terpentijn aan om de verf op te lossen en veeg het weg met een servetje.

Lees meerSluiten

Filters

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »