Terug

Wij zijn een paar dagen dicht - klik hier voor meer informatie

Beginnen met schilderen? Deze soorten verf zijn het populairst

  • 06 / 09 / 2018 0
Beginnen met schilderen? Deze soorten verf zijn het populairst

Kunstschilderen is een leuke en brede hobby, er zijn verschillende verven op de markt maar met welke kun je het beste beginnen?

Acrylverf

Acrylverf is een sneldrogende, watervaste verf. Je kunt de verf verdunnen met water om het wat vloeibaarder te maken en alle schildermaterialen zoals jouw penselen en paletmessen kun je ook gemakkelijk schoonmaken met water.

De verf hecht op veel verschillende ondergronden zoals hout, papier en stof. Acrylverf is de beste keuze als je abstracte werken wilt maken, je hebt namelijk een grote collectie aan middeltjes (mediums) die je kunt toevoegen aan acrylverf, denk hierbij aan middelen voor structuur, glansgraad of zelfs glow in the dark.

 

Olieverf

Olieverf is een traditionele manier van schilderen waar iets meer bij kennis bij komt kijken. De meeste olieverven bestaan uit lijnolie in combinatie met pigmenten en bindmiddelen, de verf smeert lekker uit en is prettig om mee te werken. Een pluspunt aan olieverf is dat het erg mooi mengt met andere kleuren, het is verf waar je ook erg gedetailleerd en fijntjes mee kunt werken.

Over het algemeen zijn de kleuren van olieverf schilderijen intenser en briljanter, dit komt omdat er ten opzichte van acrylverf minder bindmiddelen nodig zijn per hoeveelheid verf en er vaak met olieverf in meerdere lagen geschilderd wordt. Er zit in verhouding meer pigment in een tube!

Olieverf kun je vloeibaarder maken met een schildermedium zodat je er makkelijker mee kunt werken, de verf is namelijk rechtstreeks uit de tube vrij dik en stijf. Olieverf droogt redelijk langzaam, dit proces kun je wel makkelijk versnellen met bepaalde mediums.

Aquarelverf

Aquarelverf is verkrijgbaar in blokjes (napjes) en in tubes en is op veel vlakken vergelijkbaar met ecoline en plakkaatverf kwa techniek, aquarelverf kun je vloeibaar (bruikbaar) maken door er veel water aan toe te voegen. De gebruikte penselen kun je makkelijk uitwassen met water, de verf wordt tegenwoordig ook gebruikt voor bijvoorbeeld brushlettering.

Plakkaatverf

Deze verf komt qua eigenschappen heel dicht bij Aquarelverf in de buurt, plakkaatverf is daarintegen veel dekkender doordat er veel grovere stukken pigment worden gebruikt. Een nadeel aan plakkaatverf is wel dat het slecht dekt op de meeste ondergronden, er wordt aangeraden om het alleen op papier te gebruiken. Plakkaatverf droogt dof (mat) op maar blijft water oplosbaar en droogt dus niet watervast op.

De verf wordt vaak gebruikt op scholen door de eenvoud, vloeibaarheid en het feit dat de verf niet watervast opdroogt.

Met welke verf kun je het beste beginnen?

Elke soort verf heeft zijn eigen stijl en manier van werken. Spreekt de ambachtelijke en traditionele manier van olieverf je meer aan? Of toch de eenvoudige en moderne acrylverf? Elke verf is in theorie eenvoudig om in te stappen, we zullen hier binnenkort meer informatie in de vorm van artikelen aan het Regenboog Magazine toevoegen!

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »